SALTSJÖBADEN I LITTERATUREN

Dessa citat är hämtade ur verk av författare som antingen är (varit) bosatta i Saltsjöbaden eller av sådana som i sina alster nämner Saltsjöbaden på något sätt.

Para ihop citaten (bokstav) med rätt författare (siffra).

A

”Och snart kupar sig kvällen över Saltsjöbaden. På stationen väntar det upplysta stockholmståget och en stins skymtar skugglik bakom sin svängande lykta. Segelbåtarna kluckar och gurplar nere vid bryggorna, fallen smäller regelbundet mot masten. Allt flera av Saltsjöbadens egna invånare syns nu till, de står vid grinden och pratar, de vandrar i Neglinge park och kysser varandra under träden och tänker på de döda som ligger i jorden.”

B

” Nu var Gubben död och låg i ensamt majestät i en sarkofag borta i kyrkan.” Gubbens bank inne i Stockholm skickade ut blommor en gång i veckan till sarkofagen, antagligen på order av honom själv.
Där låg han stendöd och styrde allting i evigheter amen; banken, samhället som han grundat, fabrikerna in mot stan från vilkas skorstenar röken steg men utan att nå hit ut.”

C

Herr Filip träder åter in i stolen
I Tattarby, på Tattby höga topp,
men över Baggensfjärden stiger solen
så morgonskön på östanhimlen opp.
Tacknämelig så härlig
godmorgon sköna ljus……

D

”Strandsvallet hörde han igen. De hesa måsskriken, tärnornas skrän.
När han vände sig mot hennes gård, det vita huset framför de fyra källorna i berget, måste han erkänna att den låg vackert till. Den ligger vackert till sade han i vrede. Den låg i en lund av svartpoppel, bakom fanns en stor grotta, dold av grönskan, som svallade ut ur berget: ek, korkek, buskvegetation. Längre upp fanns vinodlingarna, sedan kom mörk ekskog, så berghed och så bergen och bakom dem, i söder de stora öknarna. I väster var det berg och berg och berg, och sedan det väldiga, det okända havet, atlantidernas Okeanos.”

E

”De mörka granarna susa
I decemberdagen tunga.

Det lyser glest av snö
i gröna furut. Sakta
spelar vinden i de höga
och gungande kronornas grönt.
sjön är grå och still, jag vandrar
vid dess dunkla rand i tung
decemberkväll. –

F

”Gamla trivsamma Kamelen nog minns vi den”, säger många äldre och medelålders saltsjöbadsbor, som spelat fotboll eller hållit på med allmän idrott i sin ungdom före 1942. De tänker då med glädje på Saltsjöbadens första idrottsplats nere på ängen invid allén, som går från Ringvägens station.
Den öppna platsen, som ligger strax nedanför kvarteret Syrenen, var från början en lekplan framför Gamla Samskolan, vars skolhus ännu står kvar men nu i ett förfallet och rivningsfärdigt skick.

G

-Jag är ett bedårande barn av min tid,
Jag är alltså utklädd till så kallad strid.
Ett hjärnkors – med HJ – jag uppbär som försvar
för min esprit i forna dar,
ja för det lilla som finns kvar.
Min tunga var fordom båd salt och perfid
den var ett bedårande barn av sin tid –

H

”De vände och gick vägen upp mot Dammsjön. Från en spång såg de ut över sjöns mörka vatten, där näckrosorna gungade i vinden och kanten av en av de sällsamma, flytande vassöarna, som flyttade sig alltefter vindens riktning, skymtade i viken mot Erstaviksskogarna. Genom träden till höger skymtade de låga, roströda vattenverksbyggnaderna, övergivna sedan många år. Lora såg ner mot de fallfärdiga byggnaderna, där hon på söndagskvällen trevat sig fram i dimma och mörker. Omedvetet rös hon till.”

I

” Utanför Hedmans Kafé låg Älgökungen, en av traktens luffare, och sov ruset av sig. Och på andra sidan järnvägen letade sig en gårdfarihandlare uppför Bostädernas knarrande trappor. Barnen tittade storögt när han vecklade upp sina paket. Yxhuggen ekade mellan husen………. i hela ekbacken upp mot Neglinge Skola fladdrade borgerskapets tvätt.”

J

Mor som tycktes ha hamnat i helt andra tankar såg förvånat på honom. De hade stannat för rött ljus framme vid Saltsjöbanans slutstation vid Grand Hotel. Tåget gnisslade just förbi.
”jo”, bekräftade mor allvarligt. ”Om du menar hur barnen har det i Neglinge och hur du har det så är det faktiskt väldigt orättvist.”
”Är det för att barnen i Neglinge är fattiga som de är så magra av allt kaffe?”
”Ja det kan man säga.” ”Varför dricker inte vi kaffe?”
”Det gör vi, men inte sånt kaffe som är gjort på rostad råg och bark och tjärade rep och jag vet inte vad.”

K

Augustimånens avlägsna skönhet
ger min längtan ingen tröst.
Stjärnornas kalla bloss
Skänker ingen värme åt oss.

-Jag lyssnade i ditt öra
Den natten i smyg,
När fågelsången hade somnat.
Jag ville så gärna höra
Havssnäckan brusande sjunga,
lyssna i ditt öra efter vindens ton –
beröra havet inom dej.
Jag ville så gärna höra
havssnäckan sjunga
din inre sång.
Men –
Bara den bortflyende sommaren
Känner min innersta längtan…

Författare

1. Gösta Blohm ……

2. Vilhelm Ekelund ……

3. Karl Gerhard ……

4. Jan Guillou ……

5. Eyvind Johnsson ……

6. Staffan Percy ……

7. Vic Sunesson ……

8. Evert Taube …..

9. Amelie Tham …..

10 . Lars Westman …..

11 . Per Wästberg …..